Φασόλια Πρεσπών στο πήλινο

ΥΛΙΚΑ Φασόλια Πρεσπών σε πήλινο
350 γραμ. φασόλια Πρεσπών
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 φλιτζάνια σέλινο ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνετε τα φασόλια στο νερό για 4-5 ώρες το πολύ. Βράζετε για 10 λεπτά μαζί με τα φύλλα δάφνης. Αφήνετε τα φασόλια να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα στραγγίζετε. Βράζετε για άλλα 10-15 λεπτά ή να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε και τα ξαναστραγγίζεται. Σε ένα σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στο ζωμό και τα καρότα. Βράζετε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι του σκεύους. Κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά και ρίχνετε το σέλινο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σάλτσα να σταθεί για 5 λεπτά. Σε ένα πήλινο βάζετε τα φασόλια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά, με κλειστό το καπάκι του πήλινου. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
Διάρκεια: Προετοιμασία 5 ώρες, μαγείρεμα 1 ώρα.